Klasikarabalar.net Forumları
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş ya da Kayıt.    Kayıp Parola?
Aşağı git Cevapla Beğenilen: 3
BAŞLIK: 57 Chevy Dosyasi
#1030
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
Cvp:57 Chevy Ic renk kombinasyonlar 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
resim eklemede bir sorun var, ama sorun Forum'dan mi kaynaklaniyor benden mi cikaramadim..
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
 
Son Düzenleme: 08/01/2008 22:35 By bigshark.
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#1031
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
57 Chevy Tarihi 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
1957 CHEVROLET TARIHI

Genel

57 Chevy Amerikada General Motors sirketi tarafindan 1956 yilin son aylarinda baslayip cogunlugunun 1957 yilinda uretilmeye baslayan efsanevi arabanin takma adidir.Bugun dunya uzerinde milyonlarca hayrani olan bir model haline gelmis olup, orjinaline yakin yada modifiye edilerek degisik zevklere hitap eden sekillerde restorasyona tabi tutulmaktadir.Ozellikle bu model zamn gectikce, yani model yili eskidikce koleksiyonerler tarafindan daha cok aranan bir model haline gelmis ve zamn gectikce degerlenmeye baslamistir.Model olarak bir cok oyuncakda, grafikde, muzikde, sinema filmlerinde ve televizyonlarda boy gosterir hale gelmistir.Bugun 57 Chevy klasik otomobil tutkunlari tarafindan bir idol/ikon haline gelmistir.

Tarih

1957 Chevy ilk uretildigi zamanlarda uc ana alt model olarak uretilmeye baslanmistir.
Baz model 150, orta model 210 and uste versiyon Bel air serisi.Belairin kendi icinde de sadece 2 kapili sedan 210 modelin luks serisi Del Ray yerini almisti. Cok nadir ve az sayida uretilmis bir Belair alt serisi de 2 kapili Nomad. Bunlarin disinda sinirli sayida uretilmis olan 4.dizayn El Morocco. El Morocco onden bakildigin 57 bir chevy, arkadan bakildiginda 55-57 Cadillac El Dorado melezi bir arabaya cok benziyordu.


1955 V-8 Motor

Aslinda 57 Chevy 1955 modelin bir devami niteligindeydi.Ilk kucuk (findik) V8 motor 57 ile hayat bulmustu. (aslinda Chevrolet V8 makinalari 1918 yilindan beri uretiyordu)1955 oncesinde, Chevrolet sadece yolcu tasimaya yonelik ( sedan) arabalarda hep 6 silindirli motorlari kullaniyordu.1955 model icin yeni V8 motor uretilmisti ama bunu yeni dizayn edilmis bir modelle kullanmak istiyordu. Amerikalilarin ayakkabi kutusu-Shoebox diye tanimladiklari koseli kasa yapisindan koseli ve keskin hatli bir arka kuyruklu yapiya donusun ilk isareti 57 model yili ile birlikte gelmistir.V8 guclu makinanin 57 modelde kullanilmasi , Amerikan aile otomobilinde yeni bir cag acmakla kalmamis 57 Chevynin motor sporlari dunyasinda da boy gostermesine neden olmustur.Ilk defa bir corvette makinasi (V8 Chevrolet Corvette) sedan bir otomobilde kullanilir olmustur.


Genel olarak General Motors yoneticileri 1957 model yili icin tamamen yeni bir model uretmek istemislerdi,fakat uretimde yasanan gecikmeler yuzunden 1957 model aslinda 1955 yilinin devamiydi ve bir yil daha benzer bir kasa yapisi ile uretim deavm etti. Ta ki 1958 Chevy uretilene kadar. Bu yuzden 1958 model Chevy, 55-57 yillari arasinda uretilenlerden tamamen farkli bir model olarak ortaya cikti.
O donemde Chevroletde sef dizaynir olarak gorev yapan Ed Cole, 57 modele farklilik olarak bir takim degisiklikleri zorla da olsa ekletti.

Bahsi gecen degisiklikleri yepyeni bir on konsol,yeniden dizayn edilmis on cam yapisi,on farlarin uzerine ve yanlarina yapilan hava giris delikleri, kromaji arttirilmis ve daha keskin bir gorunus elde dilmesine yarayan ve gunumuzde 57 Chevynin klasikler arasina girmesinde buyuk rol oynayan on tampan ve izgara yapisi. Ve tabiki keskin koseli agresif arka kuyruk modeli&Bu arada 14 inchlik jantlar 15 inch jantlarla degistirildi.

Belair model gaminda altin rengi aksesuarlar goze carpiyordu.(sadece ust versiyon) On izgarada, on camurluk ust kisminda bulunan solungac benzeri kisimlarda, kaput ve bagaj kapagi uzerindeki V seklindeki yazida kararmaz altin rengi aksesuarlar bulunuyordu.Arka kuyruk altlarinda yine sadece Belair alt modelinde altin rengi V kabartmalari yer aliyordu.


Kasa sekilleri


1957 Chevyde kasa sekilleri tipik 2 ve 4 kapili sedan, (Kapi pencereleri arasindaki direklerden ayirt ediliyordu) 2 kapili hardtop, ( ayni zamanda sports coupe olarak da bilinir, bu modelde kapi pencereleri asagiya indirildiginde camlar arasinda direk yoktur. Turkiyede tek kapi-direksiz denilen modeldir.) 4 kapili hardtop ( ayni zamanda sports sedan olarak da bilinir), utility coupe ( 2 kapili sedan fakat arka koltuklar yok, pickup sekline benzeyen ara bir model), 2 kapili stationwagon Belair-Nomad, 4 kapili stationwagon Handyman,( bu model Belair versiyonu yok sadece 150 ve 210 model olarak uretilmis). Stationwagonda ayrica 4 kapi 6 koltuklu ve 4 kapi 9 koltuklu Townsman modeli de uretilmistir. Bunlarin disinda tabiki unlu ustu acik model  Chevy 57 Convertible.Kuvvetle muhtemel olarak 1957 Chevy kasa yapisinda 1955 Cadillac El Doradodan esinlenilmis ve buyuk benzerlik tasiyan yanlari oldugu gorulmustur.



Opsiyonel Ozellikler

Arabada bir cok opsiyonel ozellik bulunmaktadir.Bir cok ozellik arabaya daha fazla konfor ve luks gorunus saglamak uzere sunulmustur.Air Condition ( Klima) cok az siparis edilmis de olsa o yillarda on konsolda istenirse satin alinabilecek bir ozellik olarak goze carpmistir.Hidrolik direksiyon ( power steering) ve hidrolik/ guclu frenler opsiyon olarak sunulmus, istasyonlari kendi arayip bulan radyo ve elektrikli anten de opsiyonlar arasinda yerini almistir.Elektrikli camlar ve elektrikli koltuklarda opsiyonel olarak satin alinabiliyordu.

Muzik sistemi icin ayri bir arka hoparlor ismarlanabiliyordu, yanliz bunun icin on konsola ayri bir acma kapama dugmesi ( radyonun hemen altina) ekleniyordu.Arka hoparalor sayesinde surround-ekolu-stereo muzik dinlemenin keyfi cikarilabiliyordu.

Baska bir opsiyonel ozellik ise on konsola takilan trafik isiklarini gosteren bir duzenek idi.Lastik/plastic karisimi bir kucuk ayna on konsolda hiz gostergesinin hemen uzerine monte ediliyordu.Cunku on camin yeniden sekillendirilmesi ile ustten bir uzanti soz konusu idi, yukaridaki trafik isiklari ( o yillarda Amerikada trafik isiklari hep yukaridaydi) surucu koltugundan egilmeden gorulemiyordu.Bu sayede yukaridaki trafik isiklarinin bir yansimasi on konsoldaki kucuk cihaz sayesinde rahatlikla gorulebiliyor, surucu egilmeye gerek kalmadan isigin rengine gore hareket ediyordu.

1957, Chevroletnin ilk olarak enjeksiyonlu (fuel-injected)motoru opsiyonel olarak sundugu yil ve modeldir.283 ci (cubic inch) enjeksiyonlu motor 283 beygir (HP) guc uretebiliyordu . ( inch basina 1 beygir guc)Bu yeni ozellik, motora daha fazla devir kazandiriyordu, fakat bu hiza ve guce cok da merakli olmayan suruculer icin cok da fazla bir sey ifade etmiyordu.Guc ve hiza cok fazla gereksinim duymayan suruculer icin 250 HP guc ureten ikinci bir enjeksiyonlu motor da opsiyon olarak sunuluyordu.
Enjeksiyonlu motor 1960 yillarin baslarina kadar opsiyon olarak sunulmaya devam etti.Fakat zamanin ustalari ve servisleri enjeksiyonlu sistemleri ayakda tutacak tecrube ve bilgiye sahip olamadiklari icin , bir cok alicinin tercih ettigi eski model karburatorlu duzene geri donuldu.Tekli dort girisli karburator cift egzost cikisli bir duzenekle satilmaya baslandi ( Power-pack-guc paketi) Cift 4 girisli karburator de ayrica siparis edilebiliyordu. Cift karburator sistemi ozel bir hava filtresi sistemi gerektiriyordu, seklinden dolayi bu tur hava filtrelerine yarasa kanat deniyordu.(batwing breather) Bu zaman zarfinda fiyatlar 2000 USD civarinda geziniyordu. Standard V8 tekli cift giris karburatorlu motor versiyonlarina tek egzost cikisi veriliyordu.

Baz model motoru 6 silindir motor ki buna Mavi Ates 6 deniyordu. Motor kapagi mavi boyali olarak fabrikadan cikiyordu.Bu motor tipi gayet sessiz ve sarsintisiz calisiyordu ve V8 motordan daha ekonomikti, fakat onun kadar guclu degildi. Karburator sistemi tek ve tek girisli idi.




Turbo Glide (Turbo tribun Sanzuman)

1957 ayni zamanda Chevroletnin ilk olarak bir tribun sanzumani sundugu yildir.(Turbo Glide) Bu Buick tarafindan gelisitirilmis 3 vitesli Dynaflow otomatik sanzumanin bir benzeriydi.Bununla birlikte karmasik yapisi yuzunden bir cok otomatik sanzuman kullanicisi tarafindan 1950 yilindan beri sunulan 2 vites otomatik (Power-Glide) sanzumanin yerini tutamadi.O zamanlar icin Turbo tribun sanzuman aluminyumun seri uretimde bu kadar cok kullanildigi ilk parca olmustur.Fakat beklenen ilgiyi gormedigi icin bu opsiyon 1961 yilinda sonlandirilmistir.Manuel 3 vitesli (direksiyondan ) versiyon icin Corvettede kullanilan 4 vites yerden vitesli versiyona gecilecegi soylentileri dogruluk payi bulamamistir.Otomatik versiyonlu Chevy 1957nin o donemdeki fiyatlari 1800 USD ile 2,200 USD arasinda degisiyordu.

Sase Seri Numarasi ve konunun gelisimi

1950lerin ortasinda Amerikan otomobil ureticileri arabalara ve yedek parcalara damgalanmis seri numarasi vermeye basladilar.. Arac tanimla numarasi / Sase numarasi (Vehicle Identification Number-VIN) VIN adiyla anilmaya basladi.Bunun nedeni araca ait ozellikleri seri uretim araclarin uzerinde gosterebilmekti.Arastirmalar VIN kullaniminin ilk zamanlarinda uretici bagimsiz asagi yukari benzer numaralari kapsadigini gostermektedir.

1980lerde Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Guvenlik Yonetim Birimi butun motorlu araclar icin 17 haneli sasi numarasi olma zorunlulugunu getirdi.



1955-1957 yillari arasinda Chevy VIN ozellikleri

Bu yillara ait araclarin orjinal VIN numaralari surucu kapisi icinde, kapi acildiginda karsi taraftaki bloktadir. VIN numarasi 11 haneli olup, her bir hanenin ayri ozellikleri vardir.

#1 : Motor & Hacim : V= V8
#2: Kasa sekli : A=150
B=210
C=Belair
D=Sedan Delivery
#3 & 4 --Uretim yili : 55=1955
56=1956
57=1957
#5 UretimYeri(Sehir): A=Atlanta
L=Los Angeles
B=Baltimore
N=Norwood
F=Flint
O=Oakland
J=Janesville
S=St. Louis
K=Kansas City
T=Tarrytown
#6-#11 Uretim sira numarasi
1955-1956 yillari icin  10001
1957 icin 100001
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
 
Son Düzenleme: 08/01/2008 22:42 By bigshark.
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#1032
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
57 Chevy user manual (Kullanici Kitabi) 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  






Geri kalan sayfalari asagidaki _link_lerden gorebilirsiniz;

http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/01_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/02_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/03_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/04_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/05_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/06_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/07_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/08_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/09_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/10_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/11_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/12_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/13_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/14_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/15_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/16_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/17_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/18_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/19_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/20_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/21_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/22_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/23_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/24_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/25_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/26_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/27_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/28_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/29_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/30_jpg.jpg
http://www.tocmp.com/manuals/Chevy/1957/Owners/images/31_jpg.jpg
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
 
Son Düzenleme: 08/01/2008 23:28 By bigshark.
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#1033
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
57 Chevy ile ilgili tum uretim parca Katalogu 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
Arkadaslar,

Asagidaki _link_de 57 Chevy ile ilgili tum parcalar, civatalar, kesitler, resimler aciklamalari ile var. Yanliz tum dokumanlar Ingilizce, zamanim olsa hepsini Turkce'ye cevirebilsem, belki ilerde o da olur.
Ozellikle 57 Chevy toplamak, restore etmek isteyenler icin iyi bir kaynak oldugunu dusunuyorum.
Sayfalara tek tek girip , print alip bir katalog olusturmak da fayda var.

Kolay gelsin..

http://www.trifive.com/garage/1957%20Chevy%20Index.htm
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
 
Son Düzenleme: 08/01/2008 23:36 By bigshark.
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#1034
bigshark (Yönetici)
"Hic bir araba 57 Chevy Belair'den guzel degildir"
Yönetici
Gönderiler: 2370
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cinsiyet: Erkek Bölge: Istanbul Doğum Tarihi: 1967-03-08
57 Chevy Kablolama Diagrami 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 7  
Bu _link_'te de 57 Chevy kablolama diagrami var. Yine araba toplayacak, restore ettirecekler icin cok faydali olacaktir diye dusunuyorum._link_e tikladiginizda pdf formatindaki dokumanin yuklenmesi biraz uzun surebilir, sabirli olun..

http://chevy.tocmp.com/chevywiring/diagrams/1957CAR2.PDF
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
 
Son Düzenleme: 08/01/2008 23:55 By bigshark.
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
#1035
57chevrolet (Kullanıcı)
Ankete gerek yok eskiler daha iyi.
Expert Boarder
Gönderiler: 81
graphgraph
Şu An Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
Cvp:57 Chevy Ic renk kombinasyonlar 16 Yıls, 3 Ays ago Başarı: 2  
serdar abi eline saglık harika olmuş bir 57 alsaydık abi sana hayırlısıyla))))))
 
Moderatöre raporla   bağlandı bağlandı  
  Mesaj Yazabilmek icin uye olmak gerekmektedir.
Yukarı git Cevapla
Sistem: FireBoardGönderileri Masaüstünüze Alın